Gezinsmanagement in crisistijd

Gezin

Maart 2020. Van het ene op het andere moment veranderde alles. Een virus dat ver weg leek, kwam in razend tempo op ons af en ineens zitten we thuis en kunnen niet veel meer doen dan afwachten en ons houden aan de regels van het RIVM. Voor veel ouders is het een situatie waar niemand echt op voorbereid was. 

Kinderen die 3 weken thuis moeten blijven en niet naar het zwembad kunnen of naar de speeltuin. Hoe dan?! Hoe kunnen we ons gezin beschermen tegen een onzichtbaar virus, het huishouden draaiende houden terwijl iedereen thuis zit, zorgen dat de kinderen meer doen dan alleen gamen én ondertussen ook nog van huis uit werken?

De eerste berichten van gestresste ouders die moeten thuiswerken en ondertussen een peuter en een kleuter om zich heen hebben rennen, zijn al op social media verschenen. Hoe gaat u om met deze uitzonderlijke situatie?

Kinderen vermaken

Uiteraard hangt er een heleboel af van het aantal kinderen dat u heeft en de leeftijd van uw kind(eren). Een ouder kind kan zichzelf beter en langer vermaken dan een kleintje van 4. Als u een partner heeft is het handig om een rooster te maken wie wanneer verantwoordelijk is voor de zorg van de kinderen. Zo kan iedereen een paar uur per dag rustig werken of huishoudelijke taken doen. Als u kinderen al wat ouder zijn, kunt u ze de situatie uitleggen. Zij begrijpen dat u niet de hele dag met ze kunt spelen. Maak samen een dagplanning met activiteiten die jullie samen kunnen doen en die ze alleen kunnen doen. Oudere kinderen kunnen daarnaast ook best een beetje helpen in huis. Dat geeft ze een gevoel van verantwoordelijkheid en neemt u wat werk uit handen.

Duidelijke afspraken

Met drie of meer mensen enkele weken verplicht ‘opgehokt’ zitten, is niet altijd even goed voor de sfeer. Normaal zien jullie elkaar misschien 4 uurtjes per dag en nu zit je ineens 14 uur per dag op elkaars lip. Het helpt om duidelijke afspraken te maken over taken en regels. Hou bij het maken van die afspraken ook rekening met ieders behoefte aan privacy. U kunt afspreken dat jullie alle maaltijden samen doen, maar dat na het eten en de huishoudelijke taken, iedereen elkaar minimaal anderhalf uur met rust laat. Geef elkaar de ruimte en toon wat meer begrip dan u wellicht onder normale omstandigheden zou doen.

Niet hamsteren

Hamstergedrag is een gevolg van angst. De angst om straks als enige niks meer te hebben. Die angst is niet reëel maar wel begrijpelijk. Het is een primair gevoel dat sommige mensen gewoon overvalt. Toch is het goed om, als u bij uzelf merkt dat u de behoefte voelt om uw kasten vol te stoppen met rijst en wc-papier, stil te staan bij het feit dat het het oerbrein is dat aan het werk is en niet het rationele gedeelte. Hamsteren is niet nodig. Nederland heeft meer dan voldoende voorraad om iedereen van voldoende voeding te voorzien. Maak gewoon een lijstje van spullen die u écht nodig heeft en koop niet meer in dan u voor een paar dagen nodig heeft.

Bewegen, bewegen, bewegen!

Aangezien we ineens ontzettend veel thuis zitten, krijgen we veel minder beweging dan normaal. Sportclubs zijn gesloten en uw dagelijkse activiteiten spelen zich ineens vooral binnen af. Om gezond te blijven moeten we echter voldoende bewegen. In de benen dus. Start de dag met minimaal 10 minuten ochtendgymnastiek. Het hele gezin kan meedoen. Ga traplopen, stofzuigen, dansen of schaduwboksen maar blijf in beweging. Oudere en minder mobiele mensen kunnen vanuit hun stoel oefeningen doen. Kijk ook wat er lokaal aangeboden wordt door bijvoorbeeld uw sportclub. Vele bieden nu allerlei online mogelijkheden aan.

Accepteer wat u niet kunt beïnvloeden

We zitten met z’n allen in een lastige situatie. Een situatie die we niet kennen. Toch is het belangrijk om rustig te blijven. Volg de richtlijnen van het RIVM en vermijd de niet noodzakelijke sociale contacten. Accepteer dat dit een situatie is waar we weinig aan kunnen veranderen en waar we het beste van moet zien te maken. Samen kunnen we dit!